20 Mayıs 2010 Perşembe

Uyur Gözüken Yeni Doğanlar Aslında Bilgi Emiyorlar


Uyuklayan bir bebeğin dinginliğinin sizi aldatmasına izin vermeyin. Onlar, yeni doğanlar uyurken kendilerini eski rahim içi yaşantılarına ayarlamaya çalışarak bilgi emiyorlar.
Florida Üniversitesi’nden (Gainesville) Dana Byrd, ‘Onlar bilgi sızdırma konusunda, düşündüğümüzden de başarılılar,’ diyor.

Columbia Üniversitesi (New York) Psikiyatri Bölümü’nden William Fifer ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte Byrd, 10 ile 73 saatlik 26 bebeğe bip sesi gönderdi. Sonra her bir bebeğin gözkapağına, pek hoşlarına gitmeyen bir şekilde hava üflendi; ki bu bebeklerin gözlerini ovuşturmasına sebebiyet verdi.

20 dakika sonra, uyuyan bebekler, başladıklarındaki gibi, hava üflenmeden gelen bip sesinden çekinmeye 4 kat daha fazla yatkınlardı; bu da onların uykularında bu iki ses arasında bağlantı kurmayı öğrendiklerini gösteriyor. Bebeklerin kafataslarına yerleştirilen elektrotlar, bellekte yer alan alın korteksinde hareketlilik tespit ettiler.

Byrd, ‘Şu an, bebeklerin uykularında bile bir şeyler öğrenebildiklerini biliyoruz,’ diyor. Bebekler günün 16 ile 18 saatini uyuyarak geçirdikleri için, bu durumun kendine has avantajları olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder