Gülümsemenin elli farklı çeşidi vardır, ama gülümsemeler arasındaki en önemli fark sahtelik ve gerçekliktir.
Eğer gerçek hisler gösteren insanları sahte hisler gösteren insanlardan ayırabilseydik, bu kimlere güvenmemiz ve kimlerle çalışmamız gerektiğini anlamamız için çok iyi bir yol olurdu.
Bir resme baktığımız zaman çoğumuz sahte ve gerçek gülüşü ayırt edebiliriz. Sahte gülüş sadece ağzı ve dudakları hareket ettirir, ama yüzün diğer yerleri bu harekete dâhil olmaz. İnsanlar gerçekten pozitif duygular yaşadıkları zaman bu duygu sadece ağızlarına değil, yüzlerinin pek çok yerine ve özellikle de gözlerine yansır.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyKn9Prjyqxp2yOIjIDUt9k3h7xUrVm3yNom-6GpdiDzi-5Wix2CSH8SFaEbQpbRHhoxChzpWcznnIWFydbQ5fNBgb9GJWlxCmuHD42rzq3vmP508ZipQuIfNow7-zaBmEHmaxHt6EKk4c/s320/smiles_200_200.jpg)
Yukarıdaki resme bakalım. Göz çevresindeki kırışıklıkları görüyor musunuz? Bu kırışıklıklar, yanaklarla beraber yükselen gözaltları ve darlaşan kirpikler, o gülümsemenin gerçek olduğunun kanıtlarıdır.
Resimden bunu anlamak kolaydır fakat gerçek hayatta bu hareket o kadar hızlı gerçekleşir ki, farkı ayırt etmek çok zorlaşır. Lucy Johnston ve ekibi bu farkı gerçekten görüp göremeyeceğimizi ölçmek için bir araştırma yaptılar (2010). Neşeli ve neşesiz gülümsemeleri nasıl ayırt edebileceğimizin ve bu bilgiyi nerede kullanabileceğimizin yanıtları bu araştırmada ortaya çıkıyor.
Sahte Olanı Anlamak
Yüz okuma becerilerimiz için iyi, sahte gülüşlerin ardına saklananlarımız için kötü bir haberimiz var. Araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlara göre:
“İnsanlar güven ve beraberlik önemli olduğu zaman, neşeli ve neşesiz gülümsemelere dikkat eder ve onları ayırt ederler; dahası bu hassasiyet, ilişkilere sosyal açıdan adapte olabilmeyi sağlar.”
Yüz ne hızda hareket ederse etsin, gülümsemelerin pozitif bir duygu içerip içermediğini anlayabiliyoruz. Hatta davranışımız da algıladığımız gülümsemeye göre otomatik olarak değişiyor. Neşeli gülümsemeler bize güven duygusu göndererek, beraber olabileceğimiz insanların sinyalini almamızı sağlıyor.
Gerçek ve sahte arasındaki farkı anlamak hayatımıza büyük fayda sağlar:
“Başkalarının ne derece güvenilir olduğunu anlayabilmek, kişilerin beraber olabilecekleri insanları seçebilmelerini sağlar ve yanlış insanların kendilerini zarar uğratmalarını engeller.”
Evet, çoğumuz bazen kibarlık için de olsa sahte gülümsemeler yapabiliyoruz. Ama söz konusu olan şey güvenmek veya güvenmemek olduğu zaman, gerçek bir gülümsemeyi ayırt etmekte hepimiz çok başarılıyız